Vi står midt i en krise, ingen tvil om det. Spredningen av coronaviruset og lav oljepris har sendt Oslo Børs ned mer enn 30 prosent i år. Utbyttefinans er selvsagt ikke upåvirket, og har falt mye gjennom måneden, men vi har holdt oss langt bedre enn Oslo Børs` hovedindeks.

Med så kraftige markedsbevegelser er spørsmålene mange. Hva skjer videre?  Faktum er at ingen har fasiten. Å treffe med kjøp på bunnen i en slik periode kan kun skyldes en ting, og det er flaks. Hva om du selger deg ut i nærheten av bunnen?  Kjøper du deg inn igjen?    Mest sannsynlig ikke. 

Dersom man ser tilbake på de krisene vi har vært gjennom siste 20 år, har det vært riktig å sitte rolig gjennom uroen.  Et hvert tilbakeslag har blitt mer enn kompensert etter at situasjonen har kommet under kontroll.  Dersom du solgte deg ut da Lehman Brothers begjærte oppbud i 2008, og ikke kjøpte deg inn igjen har du gått glipp av mye avkastning. Enten krisen har vært gulfkrigen, finanskrisen eller SARS-utbrudd, så har veksten returnert. Vi har ingen garanti for at historien gjentar seg, men NEF har gjennom nedturen valgt å sitte med en solid kontantbeholdning for sine kunder, noe som gir oss handlingsrom og muligheter i tiden fremover.

Felles for enhver krise er at verdipapirer ofte blir solgt alt for langt ned, og investorer glemmer å se på de samme faktorene de navigerte etter for kort tid siden.   Aksjer har blitt billig på rekordtid, og det representerer selvsagt også en mulighet. Hvis du angrer på at du ikke gikk inn i markedet for 2-3 år siden, kan muligheten by seg den nærmeste tiden. Markedet kan selvsagt falle mer og man må være forberedt på ytterligere svingninger, men du som langsiktig investor, har historien på din side.

Vil også legge til at alle i NEF Kapitalforvaltning er fullt operative på sine respektive hjemmekontor. Ikke nøl med å ta kontakt med en av oss.